Pevné topánky či capáčky?

APMA je americká podiatrická spoločnosť. APMA odporúča chôdzi najlepšie na boso či v capáčcích práve v prvých krôčikoch batoliat. Ľudské chodidlo je jednou z najkomplikovanejších častí tela, má 26 kostí a veľa nervových zakončení. Chodidlá detí sú veľmi mäkká a ohybná a preto väčšiu záťaž môže ľahko nožičku zdeformovať. Detské chodidlo rastie veľmi rýchlo. V prvom roku života chodidlo dosiahne takmer polovicu veľkosti, ktorú bude mať Vaše dieťa v dospelosti. Preto špecialisti považujú prvý rok života za najdôležitejšie čas pre rozvoj detskej nožičky. Chodenie na boso, ponožkách alebo capáčcích pomáha chodidlám a svalom vyvíjať sa přirozeně.V domácom prostredí topánočky nie sú potrebné vôbec.

Ďalší odborníci z odboru fyzioterapie kladú veľký dôraz na väzbu medzi zdravú detskú nožičkou, zdravú chrbticou a benefity mäkké obuvi na vývoj detského chodidla.

Mgr.Jitka Holubcová z Centra komplexnej starostlivosti Roseta.
Voľná hybnosť nohy je jedným z dôležitých aspektov, tým ďalším, nemenej dôležitým hlasom PRO capáčky nielen v detskom veku je potreba vnímanie. Ak máme vhodne reagovať na zmenu teréne, musíme cítiť po čom ideme. Tenká podrážka napomôže tomu, aby sme aj malú nerovnosť včas pocítili a tým tvar nohy tomuto novému podnetu prispôsobili. Ak je noha dlhodobo zatvorená v niekoľkých vrstvách ponožiek a pevných topánok, odnaučia sa cítiť a teda adekvátne reagovať. To platí aj o vnímaní teplôt. Noha má sama veľkú termoregulačné schopnosť. Dostáva Ak dostatočný tréning v zmysle striedaní teploty povrchu a prostredí, vie na ne tiež reagovať a tým sa tiež sama zahriať.

Jaroslav Fešar, Dip., Diplomovaný Podiatři z Centra starostlivosti o nohy a telo a tiež prezident českej podiatrickej spoločnosti reagoval na problematiku detského obúvania zo svojho profesionálneho uhla pohľadu. Domnieva sa, že mnohokrát sa v oblasti starostlivosti o nohy dôležité zanedbáva a podceňuje, a tam, kde by mala hrať fyziologicky prirodzená (pod dohľadom) forma vývoja hlavnej úlohe sa venuje pozornosti neúmerne veľa. Ak sa pozrieme na dieťa, ktoré chodí v hyperpronančním postavení podkolení, nožičky vytáča, zle našľapuje nemožno predpokladať, že sa bez podpory pozdĺžnej klenby v správnej obuvi so stielkou a fyzioterapeutických postupov noha zrovná do ideálneho postavenia.

Ponúkame praktické mäkké detské kožené topánočky pre deti do 2 rokov z mäkkej nezávadnej kože v nádherných dezénoch. Naše topánočky Capík sú atestované v slovenskej laboratóriu a predstavujú absolútne bezkonkurenčný pomer kvality a ceny, sú vyrábané na zákazku v tej istej fabrike, ako pre anglickú značku MiniFeet, takže ak ste boli doteraz zvyknutí na ňu, u nás nešliapnete vedľa.

S radosťou prinášame na slovenský trh aj nami preverenú značku capačků AFELO, ktorá ponúka vynikajúcu kvalitu z talianskej kože a to aj v stále viac žiadaných veľkých veľkostiach cca do 4 rokov. Krásne topánočky z mäkkučké silnej kože s tmavo hnedou podrážkou. Luxusné prevedenie za stále veľmi príjemné ceny.

Viete, že - podľa posledných štúdií a vyjadrení zahraničných i slovenských Podiatři, ak nemajú deti žiadne problémy s nožičkami, ktoré by potrebovali nápravu v podobe špeciálnej, či podporné obuvi a pod., Je vhodné, aby robili prvé krôčiky na boso, v ponožkách, alebo mäkké obuvi (ako sú tieto capáčky), aby cítili každú nerovnosť pod sebou a svaly aj chodidlá sa tak prirodzene vyvíjali?